sunnuntai 17. joulukuuta 2023

Onko ihminen väärällä polulla?

 Muurahaisia on ollut maapallolla jo dinosaurusten aikana yli 100 miljoonaa vuotta sitten. Ihmisen juuret ulottuvat 2 - 4 miljoonan vuoden taakse, jonka jälkeen varsinaisen nykyihmisen kehitykseen on mennyt lisää 300 000 vuotta.

Viimeisin suuri jääkausi päättyi Veiksel-jääkauteen 11 500 vuotta sitten. Seuraava suuri jääkausi on odotettavissa 50 000 - 100 000 vuoden kuluessa. Siihen mennessä ehtii tapahtua hyvin  monenlaisia myllerryksiä. Muurahaisten evoluutio on tähän päivään mennessä kokenut käsittämättömän paljon enemmän elinympäristön muutoksia kuin ihmisen evoluutio. Sen vuoksi on enemmän kuin todennäköistä, että muurahaiset vetävät pidemmän korren tulevaisuudessakin.

Ihmisyhteisöt ja muurahaisyhteisöt muistuttavat monin tavoin toisiaan. Pitkässä juoksussa muurahaisilla on kuitenkin maapallon pinta-alaan nähden ihmistä sopivampi koko, joten muurahaiset mahtuvat planeetalle paremmin kuin ihmiset. Yhteiskuntina elävät muurahaiset ovat pystyneet levittäytymään kaikkialle ja elämään omalla tavallaan muuttuvassa maailmassa. Muurahaiset ovat petoja siinä missä ihmisetkin, mutta ne pystyvät käsittämättömän valtavasta määrästään huolimatta jakamaan oman elintilansa ja reviirinsä muiden olentojen kanssa.

Muurahaisen evoluutioon verrattuna ihmisen evoluutio on vielä alkumatkassa. Ihmisen nopea kehityskaari näyttää kuitenkin johtavan uskoon tieteen ja tekniikan kaikkivoipaisuudesta. Ihminen elää kuin olisi ottanut evoluution omiin käsiinsä, mutta sehän on mahdoton ajatus. Tuskinpa se niin menee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti