lauantai 23. joulukuuta 2023

Joulun perinne ihmiskunnan historiassa

 Ihmisen alkuperää selvittävien tutkimusten edistyessä on arveltu, että ihmisen vaellus Afrikan ulkopuolelle on alkanut jo 200 000 vuotta sitten, vaikka pysyviä jälkiä jättäneet sukupolvet ovat levittäytyneen Afrikan ulkopuolelle vasta 60 000 - 80 000 vuoden ajan. Jopa Amerikan mantereille ensimmäiset ihmiset löysivät Aasian kautta tiensä jo 40 000 vuotta tai viimeistään 14 000 vuotta sitten.
Nykytiedon mukaan kirjoittaminen keksittiin Egyptissä ja Mesopotamiassa 3 000-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Vasta kirjoitustaito on varmistanut sukupolvesta toiseen jatkuvan tapahtumien seurannan ja tiedonsiirron.

Raamatun vanhimmat tarinat ovat syntyneet 700 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Vielä siihen aikaan useimmat ihmiset eivät osanneet kirjoittaa tai lukea kirjoituksia. Kuitenkin he opettelivat ulkoa tarinoita ja kertoivat niitä toisilleen. Juutalaisten uskonnolliset johtajat päättivät 400 vuotta ennen ajanlaskun alkua siitä, mitä kerrotuista tarinoista oli pidettävä pyhinä. Satojen vuosien ajan Raamattu oli erilaisten tekstien kokoelma, joka muodosti heprealaisen Raamatun. Sen sijaan Uusi testamentti koostui 50 - 150 vuotta Jeesuksen syntymän jälkeen kirjatuista tiedoista, jotka todistavat, että  Jumala teki liiton ihmisten kanssa lähettämällä Jeesuksen heidän luokseen. Tänä päivänä, kun kristittyjä on kolmannes maapallon väestöstä, Raamattu ja Uusi testamentti ovat kristittyjen tärkeimmät kirjat.

Jeesuksen syntymä ei jäänyt huomaamatta paikalliselta kuninkaalta ja hän lähetti sotilaat etsimään vastasyntynyttä. Pieni perhe pakeni naapurivaltioon ja palasi, kun hallitsija oli vaihtunut. Vartuttuaan aikuiseksi Jeesus joutui uudelleen vainon kohteeksi ja sotilaat vangitsivat hänet. Oikeudenkäynti oli lyhyt ja vaikka syytä tuomitsemiseen ei keksitty, niin Jeesus tuomittiin kuolemaan ristillä. Tuomio toimeenpantiin välittömästi.

Arkeologista kaivauksista löydetyn aineiston perusteella arvioituun aikaan verrattuna ihmiskunta ei ole kirjoitustaidon oppimisesta ja Jeesuksen syntymästä nykyhetkeen laskien elänyt vielä lähellekään yhtä prosenttia ihmiskunnan tähänastisesta historiasta.

Hiljennymme viettämään joulua Jeesuksen syntymän 2023-vuotispäivän kunniaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti