tiistai 2. marraskuuta 2021

Näköalaton katsaus ihmiskunnan tulevaisuuteen

 Ihmiskunta näyttää olevan saavuttamassa kehityksensä lakipisteen. Väestön hallitsematon kasvu lisää köyhyyttä ja eriarvoisuutta. Se muodostaa vaikeasti ratkaistavan haasteen jatkuvalle kasvulle ja kestävälle kehitykselle. Tieteen ja tekniikan huikea kehitys on luonut kertakäyttökulttuurin kaikille aloille. Mitään ei kehitetä eikä tuoteta kestämään satoja vuosia. Kaikki hyödykkeet muuttuvat käytön ja kierrätyksen jälkeen ongelmajätteeksi ja kiinteät rakenteet vanhenevat muutamassa kymmenessä vuodessa. 

Luonnollisen kehityksen tulisi tapahtua hitaammin ja siten, että tavarat ja rakennukset kestäisivät sukupolvesta toiseen. Ihmisen toiminta ei saisi olla esteenä luonnon monimuotoisuuden säilymiselle ja uusiutumiselle. Ihmiskunnan ei tulisi sukupolvesta toiseen jättää jälkeensä luontoon huonosti soveltuvaa ja vaikeasti häviävää saastetta.

Taustalla on väestönkasvu, joka ylittää maapallon kantokyvyn. Väestön laajamittainen liikehdintä alkaa jo ylittää muinaiset kansainvaellukset. Jättisuuret armeijat sopivat huonosti valtavien ihmismassojen liikkeiden hallitsemiseen ja lukemattomien pienten kahinoiden taltuttamiseen. Probagandakoneistot varjonyrkkeilevät disinformaation viidakoissa. Näennäisdemokratiat ja kansallisvaltiot menettävät otettaan. Taistelu luonnonvaroista kiihtyy ja maailmantalous liukuu kohti kaksinapaisuutta.

Hyvinvoivan väestön suhteellinen osuus vähenemistään vähenee samalla kun sen hallitsema varallisuus kasvamistaan kasvaa. Vastaavasti köyhän väestön määrä lisääntyy. Hyvinvointia ei voida kuitenkaan jakaa eikä tasata, joten viimein joudutaan tilanteeseen, jota kansallisvaltioiden rajojen ja kielimuurien sortuessa ei voida hallita sen paremmin demokratioiden, diktatuurien kuin uskontojenkaan keinoin.

Ihmisen ahneuden ja voitontavoittelun kahlitsema jatkuva kasvu ei johda kestävään kehitykseen, vaan peruuttamattomaan ristiriitaan luonnon kanssa. Tässä kehityksessä ihmisen voittokulku muuttuu viivytystaisteluksi, jossa eloon jäävät korkeintaan vain pienet eristyksissä elävät yhdyskunnat. Lopulta luonto ottaa ilmastonmuutoksen haltuunsa ja palauttaa ihmiskunnan aloittamaan kestävän kehityksen harjoitukset alkujen alusta alkaen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti