lauantai 20. marraskuuta 2021

Metsien maa ja eurooppalainen taksonomia

Suomen metsät ovat muiden läntisen Euroopan maiden tavoin pääosin yksityisten henkilöiden ja perheiden omistuksessa. 

Keskeisimmillä metsien kasvualueilla, Etelä- ja Keski-Suomessa yksityiset henkilöt omistavat 75 % metsistä. Eräillä alueilla Etelä-Suomessa yksityismetsiä on yli 90 %. Metsämaan pinta-alasta yksityisessä omistuksessa on 60 %, valtion omistuksessa 26 %, yhtiöiden omistuksessa 9 %, kuntien, seurakuntien ja yhteisöjen omistuksessa 5 %.

Suomen valtion omistamista maista suurin osa sijaitsee Itä- ja Pohjois-Suomessa. Metsähallituksen hoidossa olevista valtion metsistä 29 % on jouto- ja kitumaita, erämaa- ja suojelualueita sekä suojeluohjelmiin ja muihin erikoisohjelmiin kuuluvia alueita.

Puuston vuotuisesta kasvusta ja hakkuista yksityisten metsänomistajien osuus on 64-83%. Yksityismetsät tuottavat myös vuosittain yli 80 % metsäteollisuuden Suomesta hankkimasta puusta. Sen vuoksi olisi oikein ja kohtuullista, ettei tätä Suomessa hyvin hoidettua hiilinielua ja suomalaisten hyvinvoinnille tärkeätä kokonaisuutta horjutettaisi sellaisella taksonomialla, jolla pienikin hyvä leikataan ja tasoitetaan suureen huonoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti