tiistai 21. syyskuuta 2010

Kolme sekuntia per päätös

Ministerin syytekynnyksen tulee olla korkealla. Luulisi, että vaikkapa eduskunnan perustuslakivaliokunnalta menee tasan kolme sekuntia vaikkapa ministerin jääviysongelman nuijimiseen pois päiväjärjestyksestä. Eihän voida kohtuudella edellyttää, että suuria päätöksiä tekevät henkilöt ovat aina oikeassa tai toimivat laillisesti, kun vaikkapa hallituksen kokouksissa nuijitaan päätöksiä kolmen sekunnin kappalevauhdilla.

Asioita on hirveän paljon ja saadun tiedon mukaan nuijimiseen menee kolme sekuntia päätöstä kohti. Kuka ylipäänsä sellaisessa vauhdissa voi hoksata mitään? Tietenkin komiteat ovat istuneet, asiantuntijat ovat antaneet lausuntoja ja virkamiehet ovat valmistelleet. Päättäjät eivät millään ehdi selata läpi kaikkia esityksiä eivätkä edes selvittää omaa jääviyttään kaikkiin tilanteisiin. Yksityiskohtiin ei ole aikaa eikä asiantuntemusta perehtyä. Kokonaisuutta on katsottava korkeammalta.

Ydinvoimalat nuijittiin pöytään kolmessa sekunnissa? Samoin kaasujohto Suomenlahden pohjaan? Nuijitaanko verolinjaukset, turvesoiden käyttö ja kuntamuutokset myös kolmen sekunnin tahtiin? On aivan selvää, ettei sellaiseen vauhtiin kenenkään yksittäiset hoksottimet riitä. Onneksi puoluesidonnaisuus tulee avuksi ja rajaa henkilökohtaiset käsitykset päätöksenteon ulkopuolelle. Jääviysongelmat ovat kahdesta ja useammastakin pahasta pienimpiä, kun pannaan suuren luokan mokat suuruusjärjestykseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti