keskiviikko 11. elokuuta 2010

Pankit tekevät vain työtään

Pankit tekevät työtään asiakkaiden lukuun ja asiakkaiden parhaaksi. Pankkitoimihenkilöt saavat siitä pientä palkkaa. Pankit perivät vähän toimistokulujakin. Myöntämistään lainoista ne perivät pientä korkoa ja maksavat puolestaan pankkiin talletetuille säästöille jopa pikkiriikkistä korkoa. Pankkiporhot sen sijaan pöyhistelevät valtavilla tuloillaan. Mistä hyvästä ne tulot ovat peräisin? En tiedä, mutta moni asia pankkitoiminnassa kummastuttaa tavallista tallaajaa.

On se kummallista, että vanhoille pankeille, joilla on kymmenien vuosien kokemus ihmisten rahoilla pelaamisesta, pitää lama-aikoina syytää jos jonkinlaisia pankkitukia miljoonien eurojen edestä. Veronmaksajien rahoja. Eikä tukien takaisinmaksamisesta jälkeenpäin saada julkisuuteen tietoja, että onko tukia koskaan ja minkä verran palauteltu takaisin.

Sellaisille pankeille, jotka siirtävät isännyytensä ulkomaille ja kantavat oman maansa kansalaisten rahat ulkomaisten - vaikkapa roskapankkien - omistukseen, pitäisi säätää porttikielto entisessä kotimaassaan toimimiselle. Mutta niin se vain on, että kuppaaminen on globaalia - laillisesti yhtä yleistä kuin laittomastikin.

On se merkillistä, että pankit maksavat talletuksille 0,2 - 2,0 %:n koron, mutta perivät myöntämistään lainoista 2,0 - 12,0 %:n koron ja sen päälle jos jonkinlaista toimintakulua milloin mistäkin tekemisistään; perivät vaikkapa 5 euron palkkion 5 euron siirtämisestä tililtä toiselle. Ja muuttelevat hintojaan - asiakkaita kuulematta.

Tallettajiensa rahoilla pankit sen sijaan saavat pelata omaa peliään ja sijoitella asiakkailta keräämiään varoja sen koommin enää mitään kyselemättä. Välistäveto kun onkin omistajien omaisuutta - ei tallettajien eikä lainan korkojen maksajien. Pankeille annettu raha poikii vain omistajille, missä ja ketä he lienevätkään. Ja kun rahat ajoittain menevät Kankkulan kaivoon, veronmaksajat, tallettajat ja lainaajat korvaavat omistajien menetykset, missä ja ketä he lienevätkään!

Tyhjästä on paha nyhjästä, tietää vanha kansa. Pankit eivät nyhjää tyhjästä. Pankit saavat miljoonat asiakkaat jatkuvasti kantamaan kortensa kekoihin, joita karhut käyvät välillä pöyhimässä. Että on niitä muitakin kuin verokarhuja. Markkinavoimien karhut pöyhivät samoilla apajilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti