Albert Einstein varoitti jo vuonna 1949 eli 75 vuotta sitten, että rikkaat tulevat hallitsemaan viestintäkeinoja siinä määrin, että tavallisten ihmisten on lähes mahdotonta tehdä tietoisia päätöksiä, mikä johtaa demokratian murtumiseen. Nykytiedon valossa ei ole mikään ihme, ettei Einstein lähtenyt poliitikon uralle, vaikka pyydettiin.
Tänä päivänä maailman vanhimmalla demokratialla eli Yhdysvalloilla on vaikeuksia selviytyä arkipäiväisistä haasteistaan, kun liittovaltion kannalta tärkeät korjausliikkeet jäävät yksittäisten etupyrkimysten jalkoihin. Esimerkiksi suuria osia Yhdysvalloista uhkaa sähköpula, kun osavaltiot kilpailevat sähköä kuluttavista datakeskuksista ja teknologian tehtaista ilman että samaan tahtiin kiirehdittäisiin sähköntuotannon ja sähkölinjojen uudistamista.
Euroopassa ja muualla käydään jatkuvia sotia, joita seurataan reaaliaikaisten viestintäkeinojen välityksellä. Tilannekuvat poikkeavat toisistaan riippuen siitä, mihin leiriin tiedonvälittäjä kuuluu. Valtamedioiden ulkopuolella toimivat kommentaattorit herättävät minimaalista kiinnostusta.
Valtamediat muokkaavat tavallisten ihmisten käsitystä ympäröivästä maailmasta. Sen sijaan yksilöiltä ja heidän valitsemiltaan edustajilta puuttuvat keinot tilanteen hallintaan.
Kansainvaellukset ovat vuosituhansien ajan luoneet uusia kasvualueita ympäri maailman. Eurooppa on sekä hyötynyt että kärsinyt kansainvaelluksista. Tällä hetkellä Euroopan Unionin väkiluku on alle 5,6 % koko maailman väestöstä. Ilman yhtenäistä toimintatapaa eurooppalaisten jääminen muiden jalkoihin nopeutuu entisestään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti