perjantai 19. helmikuuta 2010

Naiset kansalaispalveluun ja miehet äitiyspalveluun?

Äskettäin on - ja kaiketi ihan vakavissaan - esitetty, että naiset pitäisi saada kansalaispalveluun. Siis naiset, joilta on pienestä pitäen edellytetty osallistumista kodinhoitoon, sisarustensa kaitsemiseen, aikuisena passaamaan miestään, hoitamaan omia lapsiaan, tekemään kotitöidensä lisäksi toista työpäivää matalapalkkaisissa palveluammateissa ja myöhemmin vielä hoitamaan ikääntyneet vanhempansa. Omia synnyttämisiä ei sitten katsottaisi miksikään, koska se asia kuuluu naiseuteen. Ei pöllömpää!

Olisin sitä mieltä ja esitänkin sellaista lainsäädäntöä harkittavaksi, että vastaavasti miehet voitaisiin määrätä äitiyspalveluun tai paremminkin äitiyspalvelukseen. Äitiyspalvelus voisi määräytyä asevelvollisuuslain mukaan 18 - 60 -vuotiaille miehille täydennyskoulutuksena. Koulutus annettaisiin kansalaispalvelun muodossa. Isyyslomaan uudistuksella ei olisi vaikutusta.

Palvelus tapahtuisi julkishallinnon laitoksissa, joihin kunnilla ja valtiolla ei ole varaa palkata tarpeeksi henkilökuntaa. Se tapahtuisi myös yksityisissä yrityksissä, jotka pyörittävät toimintaansa pätkätöillä. Se tapahtuisi myös sellaisilla aloilla, joiden tiedetään toimivan harmaan talouden piirissä. Vaikutus olisi yhteiskunnallisesti tervehdyttävä.

Miesten äitiyspalveluksesta maksettaisiin vain pientä päivärahaa. Äitiyspalvelukseen voitaisiin kutsua aina tarpeen vaatiessa. Perusteet määräytyisivät paikkakuntakohtaisten tarpeiden mukaan. Vapautusta tai lyhennystä miesten äitiyspalvelukseen voisi hakea sillä perusteella, että on näyttöä lasten yksinhuoltajuudesta, kotitöiden pääasiallisesta suorittamisesta jne.

Taloudellisen laman, luonnonkatastrofin ym. perusteella miehet voitaisiin määrätä äitiyspalvelukseen yleisellä liikekannallepanolla. Äitiyspalveluksen nimike olisi hyvä siitä syystä, että naisten ja äitien merkitys moninkertaistuu aina suurten katastrofien, sotien ja lamojen aikana ja niiden jälkeen.

Että tästä vaan lakialoitetta hieromaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti