tiistai 7. toukokuuta 2024

Demokratian unimaailma

 Demokratia perustuu kansan enemmistön tukeen. Tarvittava enemmistö saattaa olla varsin kirjava ja perustua hyvinkin täpärään vaalivoittoon. Joka tapauksessa demokratia perustuu oletukseen, että tavallisen kansan keskuudesta nousevilla hallintovallan edustajilla on parhaat mahdollisuudet toteuttaa tavallisen kansan tahtoa.

Demokratian heikkoutena on, ettei kansalla ole yhtenäistä tahtoa. Kansakunnan kokonaisuus rakentuu vastakohtaisuuksista. Ihanteet elävät juhlapuheissa ja raadollisuus asuu arjessa. Vaikka puute ja kurjuus ovat yltäkylläisyyden ja ihanan elämän vastakohtia, niin kaikki ne kulkevat yhtä jalkaa ja käsi kädessä onnen ja autuuden kanssa.

Elämässä tapahtuu koko ajan uskomattomia asioita. Luotetaan johdatukseen ja uskotaan ihmeeseen. Epäonni voi kääntyä voitoksi ja vääryys osoittautua ansaituksi. Myös unet voivat tuntua tosilta ja koko elämä olla kuin unta, josta voi herätä vasta kuoleman jälkeen. Uskonnot ja uskomukset kulkevat omia teitään.

Vähitellen yhteiskunnalliseen toimintaan alkavat sekaantua myös tekoälyn tuottamat  syväväärennökset, jotka pystyvät ohjaamaan ihmismassoja sellaisten valveunien maailmaan, jossa kukaan ei enää tiedä mikä on totta ja mikä on valhetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti