perjantai 10. toukokuuta 2024

Ulkopuolinen havainnoitsija

Voiko maailmankaikkeudesta tehdä ulkopuolisia havaintoja? En tiedä, kun ymmärrykseni ei ulotu kaikkeuteen - saati sen ulkopuolelle. Sen sijaan maapallolla voin tehdä havaintoja siitä, mitä maapallolla tapahtuu ja  jopa havaintoja tähtitaivaan loputtomasta tuikkeesta.

Ihmisellä on suorastaan olematon rooli tämän kaikkeuden myllerryksessä. Kaikkein tärkeimpiä eläjiä maapallolla lienevät kaikkein pienimmät elolliset kummajaiset, jotka arvattavastikin sikiävät merten uumenissa. Niiden olemassaolo on luonut perustan myös maan pinnalla tapahtuneen elämän kehitykselle.

Historian saatossa maapallon merissä, maissa ja ilmassa on ollut monenlaisia valtiaita. Erinäisistä syistä johtuen ne kaikki ovat toinen toisensa jälkeen menettäneet valta-asemansa. Ihminen on näistä valtiaista kummallisin.

Ihminen uskoo, että hän on Kaikkein Korkeimman Voiman luoma ja hänelle on annettu valta hallita ja vallita kaikkea muuta, mitä maa päällään kantaa. Sen vuoksi hän - kaikessa viisaudessaan ja suorastaan omin päin - tulkitsee saamaansa valtuutusta niin, että hänellä on oikeus myös alistaa ja orjuuttaa heikompia ihmisiä ja kokonaisia kansakuntia milloin milläkin perusteella.

Elollisten olentojen aika maapallolla täyttyy joka tapauksessa jossakin vaiheessa enkä osaa edes arvata, kuuluisiko viimeinen elollinen kummajainen kasvi- vai eläinkuntaan, mutta siihen mennessä ainakin ihmiskunta on pelinsä pelannut. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti