torstai 18. tammikuuta 2024

Sitähän se on - eikä se sitten muuta olekaan

 Köyhyys on hyvin vanha elämänmuoto ja mahdollisuus olla mukana menossa niin kauan kuin terveyttä riittää, eikä se köyhyys lopulta ole kurjuutta kummenpaa. Valtaosalle ihmiskuntaa köyhyys on hyvin arkinen käsite. "Sitähän se on eikä se sitten muuta olekaan" sanoo elämää nähnyt eukko. "No niinhän se on" säestää monessa mukana ollut ukko.

Maailmassa on 8 miljardia ihmistä. Köyhyysrajan alapuolella elää kaksi miljardia eli neljännes maailman ihmistä. Lisäksi äärimmäisessä köyhyydessä elää 800 miljoonaa ihmistä (10 %).  Lisäksi puutetta kärsii maailmassa lähes  kolmannes eli  yli 2,4 miljardia ihmistä. Esimerkiksi Suomessa elää köyhyys- tai syrjäytymisriskissä 900 000 ja USA:ssa 40 miljoonaa ihmistä. 

Ainoastaan 9 % maailman ihmisistä on supervarakkaita ja vain yksi prosentti ihmisistä omistaa 90 prosenttia maailman kaikesta varallisuudesta. Tämä yhteiskuntajärjestelmistä täysin riippumaton rakenne on kehittynyt vuosituhansien aikana ja tulee todennäköisesti säilymään koko ihmiskunnan olemassaolon ajan.

Sen sijaan unimaailmassa mielikuvituksella ei ole mitään rajoja. Unimaailmassa olosuhteet voivat kääntyä jopa päälaelleen. Vauraudessa elävät ihmiset saattavat kokea painajaisia ahdinkoon joutumisesta ja köyhyydessä elävät vaeltaa unissaan hyvinkin autuaassa ympäristössä. Hyvin kauan on myös tiedetty, että varsinkin kaiken hyvän tasaaminen kaikkien ihmisten kesken on mahdollista vain henkimaailmassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti