tiistai 23. tammikuuta 2024

Enempää ei elämä tarjoa

Parhaimmillaan Rooman maailmanvalta ulottui vain alle neljään prosenttiin asuttujen mantereiden pinta-alasta ja väestöstä. Siinä mielessä maailmanvalta on liioittelua. Roomalainen kulttuuri loi kuitenkin perustan eurooppalaiselle ja amerikkalaiselle eli länsimaiselle kulttuurille, joka on myös kehittänyt länsimaisen demokratian.

Tänä päivänä länsimaisten käsitysten kanssa kilpailevat sellaiset vanhat kulttuurit, joista roomalaisilla ei oman suuruutensa päivinä ollut juuri mitään käsitystä. Vanhan Euroopan väki jäi sadoiksi vuosiksi  taistelemaan keskenään ja edelleen eurooppalaiset tarvitsevat Uuden Euroopan eli amerikkalaisten tukea pyrkimyksilleen pysyä kehityksen kyydissä.

Eurooppalaiset selvisivät kansainvaellusten myllerryksistä ja myös myöhemmistä sodista silloin, kun maapallon väestömäärä oli nykyistä pienempi. Tänä päivänä Eurooppa on jälleen joutumassa sellaiseen ryöpytykseen, että keinot alkavat loppua kuin muinaisilta roomalaisilta. Nyt katse voidaan jälleen kääntää Italiaan, sillä kaikista heikkouksista ja pahoista ajoista huolimatta italialaisia voidaan edelleenkin pitää hyvinä selviytyjinä. Enempää ei elämä tarjoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti