sunnuntai 26. marraskuuta 2023

Voivatko kalat peseytyä?

Juutun helposti pohtimaan asioita, jotka eivät pohtimalla parane. Esimerkiksi kalat voivat peseytyä uimalla puhtaampiin vesiin. Tietenkin edellytyksenä on, että puhtaita vesialueita löytyy. Sama edellytys sopii myös ihmisen peseytymiseen: Vettä pitää olla saatavilla, tulipa vettä hanasta tai taivaalta. 

Miksi ihminen voi vain unelmoida sotien loppumisesta ja pysyvästä rauhasta? Se johtuu siitä, että sodat ovat luonteeltaan jatkuvia ja rauhanajat ovat luonteeltaan väliaikaisia. Sodankäynti on raskasta ja kuluttavaa, joten se vaatii myös lepotaukoja eli rauhansopimuksia, jotka antavat mahdollisuuden lepoon ja varustautumiseen uutta sotaa varten. Perinteisessä sodankäynnissä rauhanajat ovat olleet jopa yhden sukupolven mittaisia, kun on ollut pakko odottaa poikalasten kasvamista nuorukaisiksi.

Maapallon elolliset olennot elävät ja saalistavat maassa, vedessä ja ilmassa. Osalle lankeaa aina pedon, osalle saaliin elämä. Petoeläimet ja ihmispedot eivät kuitenkaan saalista jatkuvasti, vaan lepäävät saaliin syötyään. Ihmiset ja eläimet on tehty samalla kaavalla. Saman kaavan mukaan maapallolla eletään niin kauan kuin elintila säilyy elinkelpoisena.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti