maanantai 9. lokakuuta 2023

Tarina hölmöläisistä

 Hölmöläiset kantoivat säkeillä auringonvaloa taloon, jossa ei ollut ikkunoita. Tullessaan ulos he kantoivat samoissa säkeissä pimeyttä pois talosta. Valoisuus talon sisällä ei kuitenkaan lisääntynyt, vaan talo pysyi pimeänä, koska ei ollut ikkunoita, ei päresoihtuja, ei vahakynttilöitä, ei öljytuikkuja eikä sähkövaloja.

Vanha hölmöläistarina kuvaa hyvin myös sitä, miten nykyaikainen demokratia toimii: Ollessaan vallassa oikeisto pyrkii torjumaan vasemmiston pyrkimyksiä ja vasemmisto mitätöimään oikeiston pyrkimyksiä. Oikeisto haluaa leikata köyhiltä ja vasemmisto rikkailta. Vallan vuorottelu takaa sen, että vaikka rikkaita on vähän, niin heidän paljostaan voi myös ottaa paljon, jolloin siitä kertyy saman verran kuin köyhien vähästä, koska köyhiä on niin paljon. Siellä missä demokratialla on vanhimmat perinteet, äärioikeisto edustaa  myös äärivasemmistoa ja äärivasemmisto liputtaa äärioikeistolle.

Nykyaikainen demokratia ei takaa tasa-arvoa: Sudet syövät lampaita ja lampaat ruohoa. Lampaiden elämän eräänä tarkoituksena onkin toimia proteiinitehtaana susille, jotka eivät pysty elämään pelkillä kasviksilla. Ihminen on kaikkivaltias maapallon herra, sillä vain ihminen pystyy operoimaan niin maan päällä, vedessä, ilmassa kuin avaruudessa. Vain ihminen uskottelee olevansa ylivertainen luontokappale silloinkin, kun vertaa itseään lasimaljassa elävään kultakalaan, jonka päivät ovat luetut, kun vesi kaadetaan pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti