lauantai 25. maaliskuuta 2023

Pohtimista riittää!

Taivasten valtakunnassa ei ole sukupuolijakoa. Sen sijaan maanpäälliseen elämään tarvitaan kahta sukupuolta ja on tarvittu aina Aatamista ja Eevasta lähtien. Kirkollisessa elämässä sukupuoliroolit ovat tärkeitä. Kun mainitaan nimeltä Aatami ja Eeva, niin se tapahtuu aina samassa järjestyksessä. Kysymys ei ole aakkosjärjestyksestä, vaan siitä, että ensimmäinen ihminen oli mies, jonka kylkiluusta nainen on miehen avuksi luotu.

Jeesus on Jumalan poika vain maan päällä, koska Taivasten valtakunnassa ei ole sukupuolijakoa. Jeesuksen äiti on tavallisen ihmisen tytär Maria, ei minkään jumalattaren tytär, vaan pyhimyksistä kunnioitetuin. Jumalattaret kuuluvat eepoksiin ja tarustoihin.

Jeesuksen maanpäällinen elämä oli lyhyt, mutta sen aikana juurtui kristillinen uskonkäsitys ihmismieliin pysyvästi. Jeesuksen lähimmät opetuslapset olivat miehiä, mutta ristin juurella enemmistönä olivat naiset. Naisten merkitys kristillisen elämänmuodon toteuttamisessa on myös suurin, vaikka miesten rooli ristiretkillä ja kirkollisina johtajina on näkyvin. 

Kristittyjä on kolmannes maailman väestöstä. Latinalaisessa Amerikassa, Aasiassa ja Afrikassa kristittyjen suhteellinen osuus väestöstä on kasvussa, kun taas Euroopassa vähenemässä. Lähi- ja kaukoidässä muut perinteiset uskonnot ovat edelleen vallalla.

Mitä tästä pitäisi ajatella? Saattaa olla niin, että jokainen tulee uskollaan autuaaksi. En tarkoita tällä autuaaksi julistamista. Sen sijaan uskallan väittää, että pelkästään kristillisiä elämänarvoja noudattamalla on mahdollista päästä  Jumalan valtakuntaan. Ainakaan tekopyhyys ja tapakristillisyys eivät ole varmimpia keinoja. Taivasosuutta ei voi myöskään ostaa rahalla, sillä Jeesus on jo lunastanut osuuden, joka on tarjolla kaikille ihmisille. Mistä se sitten on kiinni? Pohtimista riittää itse kullekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti