tiistai 25. lokakuuta 2022

Hyppynaruloru

Pappi, Lukkari, Talonpoika, Kuppari, Rikas, Rakas, Köyhä, Varas  - Presidentti, Sulttaani, Kuningas, Ruhtinas, Paavi, Emiiri, Keisari, Kuvernööri...


Maailman tähän mennessä vanhimman demokraattisen hallinnon katsotaan alkaneen Yhdysvaltain perustuslain hyväksymisestä 1788. Lain ydin on ohjannut liittovaltion toimintaa jo 234 vuotta. Sinä aikana myös monet perinteiset monarkiat ovat omaksuneet demokraattisia periaatteita kuten sen, että miespuoliset eivät ohita naispuolisia. Tasavertaisuuden hengessä kulkeva kehitys koskee kuitenkin lähinnä länsimaisia demokratioita eikä kaikkia niitäkään yhtäläisesti.


Ikivanhoista perinteistä pidetään vankasti kiinni varsinkin väkirikkaissa, oman identiteettinsä säilyttäneissä valtioissa, joita länsimaisen demokratian keinoin on vaikea hallita. Sisäisiä ja ulkoisia ongelmia riittää myös läntisissä demokratioissa varsinkin silloin, kun on kysymys solidaarisuudesta, yksimielisyyttä vaativista päätöksistä ja eduista, joiden tulisi olla tasapuolisesti kaikkien saatavilla.


Silkkiä, Samettia, Ryysyä, Rääsyä, Sarkaa, Verkaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti