tiistai 21. tammikuuta 2020

Kilpailukykysopimus on yksi vuoden 2020 riitakapuloista

Kesällä 2016 solmitulla sopimuksella torjuttiin silloisen hallituksen säästöuhkia ja pakkolakeja. Palkansaajien ja työnantajien keskusjärjestöjen hyväksymä sopimus koettiin välttämättömäksi. Sopimus ei koskenut joitakin pieniä erityisaloja eikä villejä aloja, joilla ei noudateta mitään työehtosopimuksia.

Nyt uusi hallitus ei uhkaa pakkolaeilla eikä säästöillä. Hallitus ei halua ottaa kantaa suuntaan tai toiseen, vaikka talousnäkymiä povataan huonoiksi. Työnantajien keskusjärjestö ei halua luopua sopimuksesta, vaan katsoo, että ratkaisut tulisi neuvotella alakohtaisesti. Palkansaajien keskusjärjestö katsoo, että keskusjärjestöjen tulisi sopia sopimuksen purkamisesta.

Valtakunnansovittelija ei esitä minkäänlaista sovitteluratkaisua. Yksi ammattiliitto on tästä syystä tehnyt kantelun valtakunnansyyttäjälle. Palkansaajien keskusjärjestö on kiirehtinyt sanoutumaan irti kantelusta. Entinen presidentti on puolestaan arvellut valtakunnansovittelijan menettelyä  puolueelliseksi.


Tilanne on kuin jalkapallo-ottelussa. Yleisö kannustaa omia joukkueitaan. Tuomarit ovat puolueellisia. Taustalla joukkueiden valmentajat, huoltajat ja sponsorit tappelevat keskenään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti