maanantai 17. lokakuuta 2016

Sponsoroitu ja doupattu urheilu on tullut jäädäkseen

Huipputasolle päästäkseen urheilijan on harjoiteltava enemmän kuin kenenkään koskaan. Sponsorit valitsevat lajikohtaiset edustajansa tarkalla seulalla. Joissakin lajeissa urheilijan pituus ja paino ratkaisevat, minkälaisia roolituksia kenellekin suodaan. Kaikissa urheilulajeissa dopingin rooli on huomattava. Esimerkiksi jääkiekossa dopingin säännöt poikkeavat muissa lajeissa noudatettavista säännöistä.

Jääkiekossa kookkaiden pelaajien roolitukseen kuuluu myös vastustajien ruhjominen.
Kookkaat pelaajat eivät myöskään anna vastustajille tilaa pelata omaa peliään. Kun kaukalo on kokonaan oman joukkueen hallinnassa, on voiton mahdollisuus maksimissaan.

Turhaan ei myöskään puhuta välineurheilusta. Esimerkiksi jääkiekossa maalivahdin koko ja tuhti varustus takaavat, ettei kiekko livahda längistä eikä ylämummoon jää kiekon mentävää aukkoa.                                                                                                               

Koripallo on ammoisista ajoista asti ollut isojen poikien laji. Pienille pelaajille kori on asetettu niin korkealla, että korinteko on mahdollista vain vapaaheitolla. Uinti on myös laji, jossa pitkä urheilija hyötyy siitä, että hänen niin sanottu runkonopeutensa on muita suurempi. Jos sen lisäksi jalkapohja on leveä kuin perämelan lapa, saadaa menoon sellaista potkua, että pois alta.
 Hyppylajeissa pitkät jalat auttavat pääsemään korkealle ja pitkälle. Seiväshypyssä, korkeushypyssä ja pituushypyssä pitkästä rungosta on myös etua. Tietenkin voimaa ja nopeutta pitää löytyä vastaava määrä. Höyhenen keveä olemus auttaa esimerkiksi hiihdossa, jossa sponsorit varaavat parhaat välineet vain suojateilleen.

Kaiken kauniin takana on kuitenkin kaikkivaltias doping, joka on yksi huipputuottoisan lääketeollisuuden pimeistä haaroista.

Voimailu- ja kamppailulajeissa painoluokilla yritetään edes jossain määrin tasata ottelijoiden kokoeroja. Katsomosta katsottuna kamppailijat ainakin näyttävät tasavertaisilta. Mitä ottelun tuloksesta on sovittu sponsoreiden kesken ja mikä on dopingin rooli, jää median selvitysten varaan. 

Paavo Nurmea syytettiin ammattilaisuudesta jo silloin, kun ammattilaisuutta ei ollut vielä edes keksitty. Hän oli kuitenkin liian hyvä urheilija ollakseen kotoisin kaukaa Suomesta. Nykyisin ei juuri muunlaisia urheilijoita olekaan kuin ammattilaisia.

Tulevaisuudessa ei myöskään juuri muita urheilijoita tule olemaan kuin doupattuja urheilijoita. Niin muuttuu maailma eskoseni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti