perjantai 14. lokakuuta 2016

Doping on päivän sana

Konsultti Kossunen oli pitkästä aikaa kutsuttuna luennoitsijana maailmalla. Erään kansallisen antidopingtoimikunnan juhlapäivällisillä hän piti pöytäpuheen, joka innoitti läsnäolijoita kiittelemään seisaaltaan Kossusen puhetta.


Kossunen tuomitsi jyrkästi kaikenlaiset urheilua koskevat kansainväliset, kansalliset ja lajikohtaiset kiellettyjen aineiden luettelot ja urheilijoiden dopingtestaukset. Päinvastoin hän sanoi ymmärtävänsä dopingin innostavaa monimuotoisuutta. Dopingin merkitys urheilusuoritusten jatkuvan parantamisen ja kestävän kehityksen taustavoimana on valtavan suuri. Varteenotettavaa vaihtoehtoa ei ole olemassa. Dopingvalmisteiden jatkuva kehittely vaatii suunnattomia uhrauksia. Tutkimuksen, valmistuksen ja markkinoinnin huikeat kustannukset on aina voitava kattaa. Salassa tapahtuva toiminta ja siitä saatavat voitot on kuitenkin saatava avoimen kilpailun piiriin. Vain vapailla markkinoilla voidaan laskea kuluttajahintoja. Vain sillä tavalla voidaan urheilu tasapuolistaa ja urheilijat saada samalle lähtöviivalle. Puheessaan Kossunen korosti useaan kertaan, että doping on niin sanottu kielletty aine ainoastaan huippu-urheilussa. Kaikilla muilla elämän alueilla se on henkilökohtainen asia ja tabu muiden tabujen joukossa.

Kossunen päätti puheensa luetteloon elämäntavoista, joita kenen hyvänsä - myös penkkiurheilijoiden - on syytä noudattaa. Huippu-urheilijat pääsevät nauttimaan yhtä ihanasta elämästä vasta sen jälkeen, kun ovat aktiiviuransa lopettaneet.

Näin Kossunen päätti ansiokkaan puheensa myrskyisten suosionosoitusten raikuessa:

Älä ole pahvi - ota sokerimunkki ja kermakahvi!
Paljosta olet pihalla ellet täytä suoltasi sianlihalla!
Terveyttä ei voiteta pokerissa - terveys piilee runsaassa sokerissa!
Hullu juo vettä paljasta. Hyvä olo tulee viinistä ja kaljasta!
Päästä irti elämänilo - vedä naamaan karkkeja täysi kilo!
Minullekin keinutuoli tuokaa - rakastan niin roskaruokaa!
Sairaudet päälle pakkaa ellet vetelemään pääse vahvaa tupakkaa!
Arjessa pitää olla myös hupia, joten älä karta korttelipubia!
Jos olet henkitoreissa, niin huumeet auttavat vieroitusoireissa!
Rohkea syö hernerokkaa - arka pidättelee pierua ja imeskelee artisokkaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti