keskiviikko 12. tammikuuta 2011

80-vuotiaiden lisäeläke, halleluja!

Valtiovarainministeriö ehdottaa maksullista lisäeläkettä 80 vuotta täyttäneille suomalaisille. Uuden auton hintaisella kertamaksulla voi taata itselleen 800 euron kuukausieläkkeen kaikkien muiden eläke-etuuksien päälle. Ehdotus on valmistunut vastavetona vakuutusyhtiöiden valmistelemalle mallille, jossa vastaava eläke alkaisi jo 65-vuotiaana ja sen kertamaksu olisi asunnon hintainen. Kertamaksullinen lisäeläke on tarkoitettu varakkaiden ihmisten viimeisten hetkien turvaksi.

Samaan aikaan maksussa olevia eläkkeitä leikataan taitetulla indeksillä pienemmiksi, tulevien eläkkeiden myöntöperusteita kiristetään ja eläkeiän nostamista ajetaan kuin käärmettä pyssyyn. Työeläkkeiden tasoa sopeutetaan jo nyt täyttä päätä elinaikakertoimen avulla eliniän muuttumisen mukaan. Tämäkin indeksi toimii leikkurina ja tähtää siihen, että työntekijät jatkaisivat työuriansa pidempään. Ministeriö katsoo, että tavallisen tallaajan vanhuus tulee turvatuksi ainoastaan ja vain eläke-etuuksia pienentämällä.

Esitetty lisäeläke on linjassa myös eläkettä saavan hoitotuen kanssa, siis kansaneläkelain perusteella maksettavan tuen kanssa. Tämä hoitotuki edellyttää eläkkeensaajan toimintakyvyn heikkenemistä, minkä lisäksi tavallisen tallaajan tulee myös - iästä riippumatta - olla todellisen avun tarpeessa. Varakkaalta ei todellista avuntarvetta edellytetä, jos hän pystyy esittämään erityisiä kustannuksia, vaikkapa palkkaamaalla oman hoitajan. Tavalliselta tallaajalta hoitotuki saattaa siis jäädä saamatta, kun taas varakas voi tuen napata. Vähävaraiselle tuella on todellista merkitystä, varakkaalle ei.

Yleisen hautausavustuksen maksaminen lopetettiin kauan sitten. Valtiovarainministeriön tulisi nyt kiireesti ruveta valmistelemaan aivan uudenlaista hautausavustusta, joka kuitattaisiin kaikilta eläkkeensaajilta kuukausittain etukäteen ja maksettaisiin vain siinä tapauksessa,että pesän varat muutenkin riittäisivät hautajaisten järjestämiseen. Vakuutusyhtiöt saattaisivat silloin tarjota moottoripyörän arvoista etukäteissijoitusta avustuksen saamisen varmistamiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti