perjantai 28. toukokuuta 2010

Miksi me olemme evankelis-luterilaisia?

Martti Luther 1483 - 1546

Martti Luther käänsi Raamatun saksaksi, ensin Uuden Testamentin, sitten Vanhan Testamentin. Valtavan käännöstyön aikana hän perehtyi Raamattuun siinä määrin, että pystyi tulkitsemaan Raamattua itsenäisesti ja ottamaan etäisyyttä katolisen kirkon tulkintoihin. Luther innostui havainnoistaan niin, että ryhtyi arvostelemaan koko katolista kirkkoa paaveineen, tulkintoineen, kaikkineen. Luther sai nopeasti kannattajia ja niin syntyi uskonpuhdistukseksi nimetty prosessi, joka tuottaa edelleen yhä uusia uskonnollisia yhdistyksiä ja uusia tulkintoja Raamatusta eikä loppua ole näkyvissä.

Kustaa Vaasa 1496 - 1560

Kustaa Vaasa teki Ruotsista yhtenäisen valtion. Kustaa Vaasa halusi päättää itse kaikesta. Sen vuoksi hän viittasi kintaalla katoliselle paaville ja ryhtyi nimittämään piispansa itse. Siinä sivussa hän päätti myös suomalaisten kohtalosta ja teki meistä luterilaisia. Kustaa Vaasa määräsi, että Lutherin saksankielinen käännös Raamatusta käännetään ruotsiksi ja suomeksi.

Mikael Agricola 1510 - 1557

Mikael Agricola sai tehtäväkseen kääntää Raamatun saksasta suomeksi. Uuden Testamentin suomenkielinen painos ilmestyi 1548. Sitten Kustaa Vaasa leikkasi määrärahat ja Vanhasta Testamentista saatiin valmiiksi vain joitakin suomenkielisiä katkelmia 1551 ja 1552. Raamatun suomenkielinen käännös kokonaisuudessaan ilmestyi vasta Agricolan kuoleman jälkeen 1642.

Miksi me suomalaiset olemme evakelis-luterilaisia?

Juutalaiset pitävät Vanhaa Testamenttia pyhänä kirjanaan. Kristittyjen pyhä kirja on Uusi Testamentti. Olemme kristittyjä ja sen vuoksi Uusi Testamentti on meille tärkeä. Tärkeätä ei ole väitellä juutalaisten kanssa, koska itse uskomme sekä Vanhaan että Uuteen Testamenttiin.
Korostamme kristillistä yhteyttä ja yhtenäisyyttä. Katolinen kirkko on maailman laajuinen kristillinen peruskirkko, suurin ja vanhin. Katolisen kirkon pyhä kirja on Raamattu. Katolinen kirkko katsoo, että sille on annettu Raamatun tulkitsemisen oikeus. Itse asiassa Martti Luther halusi vain puhdistaa katolista kirkkoa ja korjata sen tulkintoja Raamatusta. Tuloksena olikin uskontokuntien moninaisuus ja tulkintojen hajaannus. Meitä Kustaa Vaasan luterilaisia on todella häviävän pieni osuus kristityistä. Missä me kuljemme? Miksi riitelemme tulkinnoista? Eikö olisi korkea aika palata emokirkon helmaan?

Suomi kuuluu jo Euroopan Unioniin ja haluaa päästä sen ytimeen. Suomi pitää jalkaansa myös Naton ovenraossa. Yhteisö, jossa Suomi haluaa olla mukana, on valtaosin katolista perhettä. Katolinen Suomi olisi vakavasti otettava liittolainen. Katolisuus auttaisi avamaan ovia juuri niihin valtakeskuksiin, joihin nyt ulkokautta pyrimme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti