lauantai 15. toukokuuta 2010

Kolme pientä palaa ja muru

Avoimuus ja läpinäkyvyys
Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat saavuttaneet lähes hyveen statuksen. Ne ovat kuitenkin vain hokemia, joilla perusteellaan muutosten tarvetta tai peitellään jo päätettyjä toimenpiteitä. Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat välineitä, jotka palvelevat massojen liikkeiden hallintaan tähtääviä toimia. Ihmismassoja ohjaavilla toimilla hillitään kaaosta. Sen vuoksi kullekin aikakaudelle soveltuvat hallinnon keinot nousevat hyveiden tasolle. Useimmiten riittää, kun vanhat ja koetut toimet nimetään uudelleen. Tosiasiassa avoimuus ja läpinäkyvyys päättyvät ihmisen kahteen ensimmäiseen elinvuoteen.

Ideologiat
Ideologiat ovat pitkään olleet oppikirjoissa ihmismielen pohjimmaisia peruselementtejä. Niiden varaan on rakennettu mittavia teorioita pysyvistä käsitteistä ja ne ovat nousseet jotensakin matemaattisten vakioiden asemaan. Tosiasiassa nekin ovat aikasidonnaisia, aikansa kiinnekohtia, joista pidetään kiinni kunnes uskottavampi teoria saavuttaa valta-aseman.

Uskonto ja tiede
Ensin oli uskonto ja vasta sen jälkeen tuli tiede. Tiede pystyy valtaamaan alaa uskonnolta loputtomiin yksityiskohtiin paneutumalla. Tiede tutkii ajan ja paikan rajoittamaa alaa yhä tarkemmin ja tarkemmin. Tiede on ja pysyy rajallisena. Se on osa ihmiskunnan tarinaa ja tärkeä osa yksittäisen ihmisen elämää. Uskonto kattaa sen alueen, johon tiede ei pysty. Uskonto ei kuitenkaan pysty tieteen tavoin kertomaan yksityiskohdista eikä todistelemaan mitään tieteen keinoin. Suurten uskontojen todisteet ovat hyvin vanhoja ja muuttumattomia. Aikojen kuluessa monet uskonnot ovat menettäneet kannattajansa, jolloin kyseiset uskonnot ovat jääneet historiaan vääräoppisina ja taikauskoisina uskomuksina.

Kyynisyys
Mitä on kyynisyys? Kyynisyys on läpinäkyvyyden tunnustamista. Kyynikko on se, joka avoimesti sanoo sen, minkä kaikki näkevät, mutta mitä ei ole sopivaa sanoa. Kyynikon leima lyödään sen otsaan, joka pilaa hetken ilon. Elämme pienessä hetkessä. Se hetki on ilo. Se hetki on onni. Se hetki on kaikki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti