tiistai 22. lokakuuta 2019

Suomi on uhkapelien kärkimaita

Australia, Singapore ja Irlanti kuuluvat niihin harvoihin maihin, joissa uhkapelaamiseen käytetään enemmän rahaa kuin Suomessa.

Veikkaus Oy on Suomen valtion omistama ja omistajaohjauksessa toimiva rahapeliyhtiö, jolla on monopoli rahapeleihin Suomessa. Alkoholimonopoli on myös valtion omistamalla Alko Oy:llä. Kummankin liiketoiminnan yksityistämisellä on vankat kannattajat, vaikka liikevoittoja ei voida kasvattaa lisäämättä yhteiskunnallisia haittavaikutuksia. Eettisyys ja haittavaikutukset jäävät viime kädessä kuitenkin kuluttajien huoleksi riippumatta siitä, kuka voitot käärii.

Veikkaus OY:n tuottojen jako, toiminnan valvonta ja eettisyys sekä ulkomaiset liikekumppanuudet ovat päivän kuumia puheenaiheita.

Veikkauksen tuotoista jaetaan varoja eri tahoille kolmen ministeriön kautta. Nyt on herännyt kysymys, pitäisikö varat ohjata suoraan valtion budjettiin. Mitä hyötyä siitä olisi? Samat virkamiehet ja poliitikot niitä vatuloivat.

Olisiko parempi keino luopua Veikkaus Oy:stä ja myydä rahapelien lisenssioikeudet yksityisille toimijoille? Myyntitulojen jatkoksi valtio voisi kuitata uusilta yrityksiltä jatkuvat verotulot. Siinä olisi kuitenkin sama riski, joka toteutui Alko Oy:lle Altian kiemuroissa eli tuotteet katoaisivat maailmalle ja rahat menisivät "Kankkulan kaivoon".

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea on sitä mieltä, että sosiaalisille  yrityksille  so­pii  sellainen hybridipääoma,  joka  rakentuu  sekä  omasta että  vieraasta  pääomasta riskinjakovälineiden avulla. Näihin välineisiin kuuluvat tuotonjakosopimukset. Tätä mahdollisuutta Veikkaus käyttääkin jo hyväksi tekemällä tuotonjakosopimuksia sellaisten yritysten kanssa, jotka hallitsevat maailman edistyksellisintä rahapeliautomatiikkaa.

Huoli on jo herännyt Veikkaus Oy:n ulkomaisista liikekumppaneista. Veikkaus on vahvistanut tiedotusvälineille, että tuotonjako on tällä hetkellä käynnissä kahden kumppanin kanssa, ja niitä on tulossa kolme lisää.

Nykyiset kaksi liikekumppania toimivat Maltalla ja Kyproksella. Kyseiset maat ovat Euroopan Unionin jäsenvaltioita, joissa ihmis- ja huumekauppaa sekä rahapelejä hallitsevat Italian ja Venäjän mafiat. Unionin poliitikot ovat voimattomia valvomaan epäeettistä liiketoimintaa.

EU:n sisällä maat voivat periaatteessa valita monopoli- ja lisenssimallin välillä. Suomalainen täysmonopoli on harvinaisuus. Se sopinee kuitenkin suomalaisille huolimatta siitä, että omistajaohjaus, valvonta ja eettisyys tuottavat viranomaisille harmaita hiuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti