keskiviikko 11. syyskuuta 2024

Huomenta tulevaisuus!

Rattaita työntävä nuoripari tuli sillalla vastaan vanhaa miestä. Rattaissa istui pieni poika tai tyttö, joka tuskin osasi vielä kävellä omin avuin. Kun he olivat kohdakkain, niin pienokainen tervehti vanhaa miestä iloisesti kättään nostaen. Vanha mies vastasi tervehdykseen samalla tavalla. Ihana kohtaaminen! Tulevaisuuden pilkahdus sävähdytti menneisyyden hahmoa.


Vieläkö tuo pieni olento tulee  lukemaan Lönrotin Kalevalaa  ja jos lukee, niin ymmärtääkö hän, mikä on kengän kauto tai mitä tarkoittavat sanat läyli tai somero, vaikka olisi kotoisin Läyliäisistä tai Somerolta?


Ehkä kaukaa haettua, että simpanssilla ja varsinkin sitä muistuttavalla bonobolla on lähes sama geeniperimä kuin ihmisellä. Ihminen on kuitenkin 8 miljoonan vuoden kuluessa kehittynyt sellaiseen suuntaan, että jopa bonobot ovat jääneet kelkasta. Viimeksi kuluneiden 5000 vuoden aikana erilaiset ihmisen kehittämät korkeakulttuurit ovat viimeisin näyttö ihmisen ylivoimasta luomakunnassa. Mihin kaikkeen tämä loistava geeniperimä riittää tulevaisuudessa? Sitä ei tiedä vanha Erkkikään...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti