sunnuntai 23. kesäkuuta 2024

Voihan Dakota!

Tässä tarinassa on jotakin tarunomaista ja vanhaa, jotakin uutta ja jotakin ajatonta. Ennustuksena pohdinta ei kuitenkaan toimi, sillä tulevaisuutta ei voi ennustaa...

Jo 1800-luvulta alkaen sadat tuhannet suomalaiset ovat lähteneet Yhdysvaltojen koillisosiin paremman elämän toivossa. Vuotuisia Finnfest -tapahtumia järjestetään ehkä edelleen myös Minnesotassa, Duluthin kaupungissa, jonka lähellä on myös pieni Oulun kaupunki. Muitakin hauskoja paikannimiä löytyy kuten Finland, Nisula ja Toivola.

Minnesotan osavaltion suurin kaupunki on Minneapolis, jossa asuu asuu 430 000 ihmistä, esikaupunkialueineen ja yhteenkasvaneen naapurikaupunki Saint Paulin kanssa väkimäärä nousee yli 3,5 miljoonan. Tällä Mississipin tasangolla on 22 järveä ja laguunia sekä noin 170 puistoa. Jokivarsi kuuluu kansalliseen virkistysalueeseen. Eipä sitten olekaan ihme, että Minnesotan ystävyyskaupunki on Kuopio.

Minnesotan rajanaapureita ovat Pohjois- ja Etelä-Dakotan osavaltiot, joiden yhteinen asukasluku on runsaat 1,6 miljoonaa. Kun joukkoon lisätään vielä Etelä-Dakotan rajanaapuri Nebraska, niin näiden naapurusten yhteinen asukasluku nousee yli 3,5 miljoonan. Dakota-intiaanien viimeisillä asuinsijoilla asustaa nykyisin monenlaista väkeä ja sekaan mahtuisi varmasti myös nykysuomalaisia. Asuvathan siellä myös fintiaanit, jotka ovat jo 1800-luvulta alkaen alkuperäisväestöön sulautuneita suomalaisia. Pontimena siirtolaisuuteen on ollut venäläistämisen vierastaminen, eurooppaalaisten sotien välttäminen, seikkailunhalu ja mikä hyvänsä muu paremman elämän tavoittelu, jolloin valtameri on tullut ylitetyksi vain yhteen suuntaan. 

1800-luvun puolivälin jälkeen Sioux-heimojen asuinalueet kutistuivat Pohjois- ja Etelä-Dakotan ja Nebraskan alueille ja osin Minnesotaan. Nykyisin Dakota on Yhdysvalloissa suosittu etunimi sekä miehillä että naisilla. Dakotankielessä nimi viittaa ystävään ja liittolaiseen, mutta Suomessa Dakota on nimenä harvinainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti