Vilkaisin tähtitieteellisiä artikkeleita ja sain selville, että ohimenevä auringonpimennyskin alentaa hetkellisesti lämpötiloja ja tyynnyttää tuulia. Vanhoista kronikoistakin selviää, että vulkaaniset purkaukset ovat nostaneet ilmakehään niin paljon tuhkaa, että aurinko on näyttänyt kuulta eikä kuuta ole näkynyt lainkaan. Voimakkaampina ilmiöt ovat näyttäytyneet meteoriittien törmäyksissä.
Uudempia artikkeleita selatessa lähtökohtana oli kysymys: Lähestyvätkö maapallo ja muut aurinkokunnan planeetat aurinkoa vai etääntyvätkö ne siitä? Erilaisista perusteluista olin ymmärtävinäni, että etäisyydet pysyvät jotakuinkin samanlaisina. Jos se pitää paikkansa, niin eipä tässä mitään hätää ole.
Eräiden arvioiden mukaan maapallolla olisi ikää 4,5 miljardia vuotta ja 3,5 miljardin vuoden aikana on jos jonkinlaista elämänmuotoa kehittynyt. On laskeskeltu, että aurinko sammuisi vasta 5 miljardin vuoden kuluttua. Sen perusteella voi arvella, että maapallolla ja sen jos jonkinlaisilla asukkailla on vielä paljon matkaa edessä. Loppuajan hiipumista tuskin kukaan pääse todistamaan.
On myös esitetty laskelmia, että Linnunrata törmäisi Anromedaan 4 - 9 miljardin vuoden kuluttua. Lisäksi on laskeskeltu, että törmäämistä olisi alkanut jo tapahtua. Linnunrata saattaisi törmätä Magellanin pilveen 2,4 miljardin vuoden kuluttua. Galaksien vähittäisellä törmäyksellä ei sanota olevan suurtakaan vaikutusta Linnunrataan ellei galaksien törmäys sinkoa Aurinkokuntaa tähtienväliseen avaruuteen. Siinä sitten mentäisiinkin sellaista haipakkaa, ettei paremmasta väliä.
Omana aikanamme voimme rauhallisin mielin käydä sotia ja kinastella poliitiikasta. Tyytyväisin mielin voimme sotkea elinympäristöä, kartuttaa henkilökohtaista omaisuutta ja viihdyttää itseämme kaikin mahdollisin keinoin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti