Homo sapiens -lajin arvellaan olevan pari miljoonaa vuotta vanhaa lajia. Se alkoi saada uutta elintilaa luonnosta, kun 100 000 vuotta kestäneet Veiksel-jääkausi ja sitä seuranneet kylmät kaudet hellittivät otettaan pohjoisilla pallonpuoliskoilla.
15 000 vuotta sitten alkoi Amerikkaan vaeltaa nykyisen Beringin salmen suunnalta tähän lajiin kuuluvia ihmisiä, joiden jälkeläiset loivat intiaanikulttuurin. Kuitenkin joidenkin käsitysten mukaan jopa Kaliforniaa oli jo 130 000 vuotta sitten asuttanut tuntematon ihmislaji, jolla ei ole geneettistä yhteyttä nykyisiin amerikkalaisiin.
Intian ja Kiinan kulttuurihistoriaa tunnetaan 5 000 vuoden ajalta. Kuitenkin Homo sapiens oli sitä ennen vaeltanut Aasiasta Amerikkaan jo 10 000 vuoden ajan. Muinaisen Egyptin kulttuurin kehityksen mahdollisti 5 500 vuotta sitten alkanut maanviljely. Kreikkalaisten korkeakulttuuri yltää 3700 vuoden taakse. Pelkästään länsimaisen kulttuurihistorian piiriin kuuluvia merkittäviä aikakausia löytyy viimeisten 2 000 vuoden ajalta pilvin pimein.
Suomen itärajalta on kaivettu esille 10 000 vuotta vanha hirsirakenteen pohja. Kivikauden ihmiset pystyivät siis tulemaan toimeen kylmissä olosuhteissa ja rakentamaan asumuksia puunrungoista. Sen vuoksi ei ole ihme, että myös Amerikkaan muuttaneita suomalaisia uudisraivaajia arvostettiin, kun eurooppalaiset 500 vuoden aikana asuttivat intiaanien ikiaikaiset maisemat. Hirsirakentamisen taitajia tarvittiin linnoitusten ja asumusten rakentamiseen.
Elämme hyvin pientä osaa maapallolle lasketusta 4 miljardin kierroksen matkasta aurinkonsa ympäri. Seuraava jääkausikin on tulossa vasta 20 000 - 50 000 vuosikierroksen kuluttua. Siihen mennessä nykyinen ihmislaji ja muu elollinen luonto ehtii luomaan nahkansa lukemattomia kertoja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti