sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Isänpäivästä läsnäolon päivään

Vietämme Suomessa yhtä viimeisistä isänpäivistä. Tilalle on tulossa läsnäolon päivä. Läsnäolija on henkilö, joka on lapselle tuttu ja turvallinen. Läsnäolija on henkilö, joka jakaa yhteistä aikaa lapsen kanssa. Täydellistä olisi, jos läsnäolijoina olisivat omat vanhemmat.

Omien vanhempien läsnäolon ehdoton edellytys on, että he ovat elossa. Vaikka vain toinenkin olisi elossa, olisi hyvä olla tiedossa, kuka hän on. Uusperheiden osalta ei vanhempien olemassaolokaan takaa yhteisen ajan mahdollisuutta. Tärkeämpiä voivat olla sukulaiset, sijaisvanhemmat, naisparit, miesparit, viranomaiset ja muut.

Omien isien toivotaan viettävän paljon aikaa omien perheidensä parissa. Vaatimus on tiukka, sillä usein isät ovat läsnäolostaan huolimatta melko poissaolevia ja myös kotona ollessaan omissa oloissaan viihtyviä. Työkiireissään väsyvät isät liittyvät usein muiden läsnäolijoiden kirjavaan joukkoon.

Perheenjäsenten yhteinen aika on myös aika-  ja paikkasidonnaista. Sota-aikana ei vaadittu isien läsnäoloa muualla kuin rintamalla. Äidit tekivät sekä naisten että miesten työt ja lapsia lähetettiin ulkomaille asti sotaa pakoon.

Läsnäolon päivää on tervehdittävä ilolla tässä sirpaloituvassa maailmassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti