perjantai 22. tammikuuta 2016

Ekologinen jalanjälki

Kestävän kehityksen ja jatkuvan kasvun korkein aste liikunnan saralla on urheilu. Kun ihmisen fyysiselle kasvulle ei aseteta rajoituksia, niin hänen ekologista jalanjälkeään voidaan käyttää kestävän kehityksen mittarina. Yhdysvaltalaisen jalanjälki on lähes 10 hehtaaria, mutta intialaisen jalanjälki vain alle yhden hehtaarin. Nykymenolla amerikkalainen elämäntapa tarvitsee tulevaisuudessa yli 10 maapalloa, mutta intialainen tulee toimeen puolella maapallolla. Länsimaista kulttuuria ei siis kaiken järjen mukaan kannattaisi levittää yli koko maapallon.

Näistä längistä eivät kiekot livahtele    
Paavi Franciscus sai lahjaksi 10 aaria suomalaisen hiippakunnan metsää, kun Helsingin piispa Irja Askola kävi Vatikaanissa tervehdyskäynnillä. Lahjan valintaan vaikutti se, että Paavi Franciscus on usein nostanut esille kestävän kehityksen merkityksen. Valinta viestittää kaikelle kansalle, että lahjaksi ei olisi sopinut esimerkiksi oma aitio   Helsingin jäähallista.

Ammattiurheilija ansaitsee palkkansa henkensä kaupalla
Varsinkin huippu-urheilussa on varjopuolensa. Maailman ympärivuotisissa urheilusirkuksissa pyörivät ällistyttävän suuret rahasummat.  Rahavirtojen kaikkia uomia eivät minkäänlaiset organisaatiot pysty valvomaan. Pelkän rahan vuoksi se ei olisi tarpeellista, koska raha on vain rahaa. Sen sijaan on huolestuttavaa, että nykyinen huippu-urheilu on tekemässä yhä suurempaa ekologista jalanjälkeä samalla, kun se vetää kaiken kansan massaliikunnan samoille jalanjäljille.


Kotiäiti pukeutuu pienelle aamulenkille
Kaikille liikuntamuodoille kehitellään omat asut ja välineet, omat salit ja hallit. Urheilutapahtumat vaativat yhä suuremmat areenat ja yhä massiivisemmat koneistot uutisoinnille. Kaikkea toimintaa ohjaa rahastus. Se on epäluonnollinen jatkumo sille, että jatkuva kasvu ja kestävä kehitys perustui vuosituhansien ajan ruumiilliseen orjatyöhön, joka jätti vain pienen ekologisen jalanjäljen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti