lauantai 19. kesäkuuta 2010

Presidenttien kavalkaadi II

Ennen viime sotia, 1930-luvulla, eleli Helsingissä samaan aikaan 8 vahvaa vaikuttajaa. He toimivat vuoronperään maan presidentteinä. Lisäksi Turun puolessa Mauno Koivisto varttui tuon vuosikymmenen kuluessa koulupojasta nuorukaiseksi ja Viipurissa syntyi Martti Ahtisaari, joka ennen vuosikymmenen loppua ehti oppia kävelemään ja puhumaan. Tarja Halosen syntymästä ei vielä ollut tietoa. Sen sijaan vanha eliitti oli koko vuosikymmenen ajan tukevasti vallankahvassa ja samasta joukosta löytyi peränpitäjä aina 1980-luvulle asti. Se oli lukenutta ja poliittisesti kokenutta joukkoa, jolla oli runsaasti hallinnollista osaamista sekä sodan että rauhan oloissa.

Pääosin tämä vanha kahdeksikko oli syntynyt maaseudulla, mutta kuoli Helsingissä. Vain P.E. Svinhufvud ja G. Mannerheim tekivät poikkeuksen. Svinhufvud kuoli Luumäellä ja Mannerheim Lausannessa. Heillä molemmilla oli myös kartanotausta. Nykyiset presidentit ovat sen sijaan syntyneet maan suurissa kaupungeissa. Koivisto Turussa, Ahtisaari Viipurissa ja Halonen Helsingissä. Tampereellakin on roolinsa, kun J.K. Paasikivelle on merkitty kotipaikaksi Tampere, vaikka syntymäpaikka oli Hämeenkoski. Tämän trendin mukaan vuonna 2012 valittavan presidentin tulisi olla syntynyt tai ainakin asunut Espoossa.

Missä nämä vaikuttajat 1930-luvun Helsingissä asuivat?
He asuivat Helsingin ydinkeskustassa:
Professori K. J. Ståhlberg, Kulosaaressa, E. Rantatie 10
Filosofian tohtori Lauri Kr. Relander, Ullanlinnassa, Ratakatu 1 A 5
Presidentti P. E. Svinhufvud, keskustassa, Pohjoisesplanaadikatu 1
Pankinjohtaja Kyösti Kallio, Ullanlinnassa, Laivurinrinne 2
Pankinjohtaja Risto Ryti, Töölössä, Cygnaeuksenkatu 2
Kenraali, vapaaherra G. Mannerheim, Kaivopuistossa, Itä Kaivopuisto 22
Valtioneuv., ent. senaattori, lakit. tri J. K. Paasikivi, Meilahdessa, Tavastsjernankatu 9
Lakit. kand. Urho Kekkonen, Kampissa, Kampinkatu 4-6 A 8

Sotavuosien aikana vanhojen presidenttien joukosta poistui kolme ja tulevien joukkoon syntyi yksi uusi, tasavallan ensimmäinen nainen. Olisiko mahdollista, että myös seuraavaksi presidentiksi valittaisiin nainen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti