Tutkijat ovat aikojen kuluessa esittäneet muinaisen Rooman valtakunnan hajoamisen syiksi myöhäisantiikin henkistä köyhyyttä, rotujen sekoittumista, vähentynyttä syntyvyyttä, kansainvaelluksia, talouden rappiota, valtiorakenteiden heikkenemistä, valtion desentralisaatiota, vesijohtojen saastumista, yläluokan degeneroitumista, ilmastonmuutosta, ryöstöviljelyä ja eroosiota, korruptiota ja tehotonta hallintoa, kehitysmaiden ryöstöä, epätasaista tulonjakoa, epätasapainoa maaseudun ja kaupunkien välillä.
Myöhemmissäkin tulkinnoissa on korostettu imperiumin taloudellisia vaikeuksia, sisäisiä sosiaalisia muutoksia ja ulkoisten uhkien painetta. Kireän verotuksen ja hintasääntelyn on myös katsottu rapauttaneen kaupankäyntiä, keskiluokkaa ja sosiaalista liikkuvuutta sekä velkaannuttaneen pienviljelijöitä.
Mitä tähän on lisättävää vuonna 2025? Ehkä vain se, että huima tekninen kehitys ei ole pystynyt muuttamaan ihmisen tapaa ajatella kokonaisuutta. Näennäistä edistystä rajoittaa vain se, että kun pöly laskeutuu, niin toista temmellyskentää ei ihmiskunnalle ole tarjolla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti