maanantai 4. huhtikuuta 2016

Neitsytsaaret ja veroparatiisien mysteeri

Neitsytsaaret on Pieniin Antilleihin kuuluva saaristo Karibianmerellä. Kolumbus löysi saaret vuonna 1493 ja antoi niille nimen "Pyhä Ursula ja yksitoistatuhatta neitsyttä". Kaarle V:n joukot tappoivat saarten alkuasukkaat ja liittivät saaret Pyhään saksalais-roomalaiseen keisarikuntaan vuonna 1555.

1700 -luvulla Karibianmerta hallitsivat merirosvot. Merirosvolaivojen kapteeneista tuli arvostettuja liikemiehiä ja kuvernöörejä. Pieni osa kaapparikapteeneista kuoli hirsipuussa, mikä teki heidän ja vain heidän tarinoistaan  kuolemattomia. Merirosvojen kätkemiä aarteita on 300 vuotta etsitty turhaan.

Nykyisin saaret tunnetaan veroparatiisina. Osaa saarista hallinnoidaan amerikkalaiseen, osaa brittiläiseen ja osaa espanjalaiseen tapaan. Rahayksikkönä on dollari. Valtiot, pankit, valtiomiehet, suurliikemiehet ja muut rahamiehet käyttävät - bulvaaniensa välityksellä - saarten tarjoamia mahdollisuuksia miljardiensa kulkureittien salaamiseen. Toiminnan sanotaan olevan laillista ja siltä osin kuin se ei sitä ole, säädetään uutta lainsäädäntöä, hallintarekistereitä ja muita tarpeellisia keinoja laillisuuden turvaamiseksi.

Maailma ei ole 300 vuodessa muuttunut. Neitsytsaarilta ei löydy sen paremmin kapteeni Kiddin kuin kapteeni Mustaparran aarretta. Sieltä ei löydy myöskään nykyisten miljardöörien miljardeja, ei löydy Pyhää Ursulaa eikä yhtätoistatuhatta neitsyttä. Emme voi tietää, kuka milläkin asioilla liikkuu ja kadulla vastaamme kävelee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti