torstai 19. toukokuuta 2011

Peräkammarin poika

Lyyli Leväperän auton perä alkoi huutaa. Siitä Lyyli sai syyn lähteä peräkylille tapaamaan autonasentaja Perälää, joka oli perillä autoista. Perillä Lyyli ja Perälä menivät peräkanaa tarkastamaan auton perää. Perälä arvioi, että vika todellakin oli peräpäässä, auton perässä. Hän uteli Lyyliltä, oliko autossa lukkoperä ja oliko tullut vedeltyä peräkärryä, kun auto vaikutti peräpainoiselta. Toinen perävalo näyttää myös puuttuvan. Käytätkö alkuperäisvaraosia? Seikkaperäiset kysymykset harmittivat Lyyliä ja hän kiljaisi, että ääni ei tullut hänen perästään ja että häntä ei muutenkaan tarvitse perään katsoa. Perimmäinen syy on autossa! Perälä oli varsinaiselta ammatiltaan perämies, joka oli jättänyt Perämeren aallot ja muuttanut asumaan Perä-Hikiän perukoille, Peräkylään. Siellä hän nyt pihanperällä korjasi naapureittensa autoja. Alunperin hänen varallisuutensa oli perittyä sekä lisäksi peräisin autojen korjaamisesta ja avaimenperien postimyynnistä. Omaperäistä Lyyliä oli alkanut kiinnostaa salaperäinen peräkylän mies, jonka sanottiin tekevän töitä peräsuoli ulkona päivä päivän perään. Se oli siis perimmäinen peruste, jonka vuoksi Lyyli tuli peräämään asiaa.


Lyyli kysäisi sivumennen: Onko siinä perää, että asut täällä perämailla yksiksesi? Peräti yksikseni, vastasi Perälä. Mutta peruuta nyt perä edellä talliin, niin katson sen perän. Lyyli käveli takaperin tallin perälle ja huomasi harmikseen, ettei Perälä tullut perässä. Ei kiirettä, kunhan peräpään hommat hoituvat! No, katson sitä perääkin, kun ehdin. Lasku tulee sitten perästäpäin. Lyyli oli nyt vieraalla maaperällä, sillä hän ei pitänyt järkiperäisistä kysymyksistä: Jätätkö minut tänne tallin perukoille yksikseni? Miten sen laskun perimisen kanssa on? Perästä kuuluu, sanoi torventekijä. Laskua ehtii kyllä perätä myöhemmin! Oliko muuta kuin perä? Lyylin oli annettava periksi: Olisi kyllä perämoottori ja kamera, jossa on moottoriperä, mutta ne kuin myös eloperäiseni ovat kunnossa. Perälä kopisti piipunperät peräseinän viereen ja ajatteli, ettei tällä perällä ole ennen nähty asiakasta, joka kävelee talliinkin peräevät edellä.

Vaikka todenperäisyys epäilyttää, niin Perälän oli kuitenkin nähty huristelevan moottoripyörällään Lyyli peräistuimella. Lyylin ystävät olivat myös huolestuneina alkaneet peräänkuuluttaa Lyyliä. Parin päivän perästä parin olikin nähty rantautuvan tasaperäisellä veneellä Pättäränperän suoperäiselle rannalle pelkkää perämelaa käyttäen. Veneen peräpäässä oli paha vuoto, kun perälauta oli rikki. Myös peräsin puuttui. Oliko Perälä vetänyt vesiperän, kun vene oli jäänyt rannalle nurinperin?

Perättömään puheeseen ei kannata kuitenkaan uskoa, kun jutun alkuperästä ei ole tietoa. Joka tapauksessa pariskunta löydettiin pian Lyylin kotoa, perähuoneen peränurkasta. Vastaan oli tullut umpiperä, kun Perälä oli puhjennut puhumaan perimmäisistä asioista - kuten siitä, että hän oli syntynyt perätilassa ja tullut maailmaan takaperin. Se taas oli hänen luullakseen johtunut siitä, että hänen suonissaan virtasi vierasperäistä verta. Isä kun oli alunperin kotoisin tuliperäisestä Sisiliasta. Hänestä itsestään sen sijaan oli tullut hiljainen peränpitäjä, peräkammarin poika, joka tallinsa peräseinällä olevasta levysoittimista kuunteli Retuperän VPK:ta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti