keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Menestyksen kivijalat

Mitä yhteistä on politikoimisella, sukulaissuhteilla, oppiarvoilla ja salaseuroilla? Ne muodostavat systeemin, joka johtaa menestykseen.

Politiikka
Politiikkaan mukaan lähtevä henkilö haluaa ensisijaisesti käyttää politiikkaa keppihevosena tullakseen valituksi luottamustehtäviin ja tullakseen nimitetyksi hyvään virkaan tai toimeen julkishallinnossa tai yhtä hyvin päästäkseen hoitamaan rahakkaita tehtäviä liikemaailmassa, yksityisellä sektorilla.

Sukulaissuhteet
Äveriäs suku ja vaikutusvaltaiset tuttavat ovat yhtä varma keino päästä vihreälle oksalle, vaikka omat lahjat eivät aivan ruudin keksimiseen riittäisi. Hyvät suositukset antavat ilmaa siipien alle ja lennättävät kauas, pätevämpien tyyppien saavuttamattomiin.

Oppiarvot
Korkea koulutustaso on jopa ehdoton edellytys tiettyihin tehtäviin. Parhaille preppauskursseille, parhaisiin oppilaitoksiin ja korkeimpiin oppiarvoihin kilvoitellaan sekä omilla henkisillä voimavaroilla että käyttöön uskotuilla rahavaroilla.

Salaseurat
Salaseuroihin päästään jäseniksi vain hyvillä suosituksilla. Salaseurojen jäsenistö valvoo julkishallinnon ja liike-elämän nimityksiä ilman, että edes media pääsee taustoihin käsiksi.

Paras kokonaistulos saadaan, kun kaikki nämä keinot ovat käytettävissä: Jos yksi kivijalka pettää, jäljelle jää vielä kolme. Ja yksikin näistä jaloista riittää takaamaan koko elinkaaren mittaisen menestyksen. Verkostoituminen antaa lisävoimaa, mutta se sisältää myös riskin: Verkostoituja voi sotkeutua verkkoonsa ja jäädä verkkonsa vangiksi.

Onneksi elämä on monimuotoista. Kivijalkojen lisäksi on käytettävissä myös puujalkoja. Ja menestykseen voi päästä vaikka kieriskelemällä...esimerkiksi rahassa. Aivan harvinaista ei myöskään ole, että koko elämäntyö nousee arvoon arvaamattomaan vasta kilvoittelijan kuoleman jälkeen ja hyödyn keräävät vallan muut tahot.

Tämä vahva systeemi ei siis olekaan aukoton. Eipä tietenkään, vaan siinä on porsaanmentäviä reikiä, jotka nekin johtavat - menestykseen! Tarvitaanko menestykseen vielä muutakin? Tottahan toki! Tässä on esiteltynä vasta jalkopää, joten onnea matkaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti