perjantai 11. huhtikuuta 2014

Vanha papyruskäärö

Viiden kansainvälisesti tunnetun huippuyliopiston professorit ovat analysoineet tuhat vuotta vanhan papyruskäärön, jossa kerrotaan kotkan saaneen sulkasadon ja muuttuneen kyyhkyseksi. Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Takatuhdon Sanomat. Tutkijoiden mukaan papyrus on todennäköisesti aito.

Pinkpantertonin yliopiston varhaisten eläinlajien vierailevana luennoitsijana toiminut erityistutkija Kalle Kuheroinen kertoi papyruksesta julkisuuteen jo vuonna 1991. Kuheroinen oli hankkinut tuntemattomalta keräilijältä mitättömän pienen papyruksenpalan, jossa oli sekotinkielinen teksti: Kotka muuttui sulkasadon jälkeen kyyhkyksi. Papyruksesta nousi tuolloin valtava kohu asiantuntijapiireissä ja monet pitivät sitä väärennöksenä.

Geoteknokemistologian ja biotoksoanalyysologian tutkijat Absurdanian teknisestä korkeakoulusta sekä Lobotomanian ja Noneverhamptonin yliopistoista ovat nyt laserapyktoloineet papyrusta. Heidän mukaansa käärö on peräisin jotakuinkin  900-1100-luvulta. Useat tutkijat pitävät kääröä kuitenkin 3000 vuotta vanhempana. 

Tutkimustuloksista ei yksiselitteisesti käy ilmi, että tekstissä tarkoitettu kotka olisi kotka ja kyyhky olisi kyyhky. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että käärö on ainakin tuhat vuotta vanha ja kirjoitus sitäkin vanhempi. Tutkimukset on täsmennetty kontraspektro-ontografian avulla. Kirjoitustekniikan on todettu olevan samaa perua ainakin 50 muun papyruksen kanssa.

Kalle Kuheroinen on nyttemmin julkaissut artikkelin papyruksesta Noneverhampton Surlogistical Revue -lehdessä. Pöllöestetiikan professori Curys Coptiman on kritisoinut artikkelia rajusti ja pitää kääröä sekä väärennöksenä että mahdollisesti jopa helmipöllöihin kohdistuvana ajojahtina.

sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Suuret ja pienet palkat kulkevat käsi kädessä

Suuret organisaatiot ovat sekä hyviä että huonoja työnantajia. Suuri organisaatio tai yritys ei välttämättä tarvitse hyvää johtajaa. Huonokin kelpaa. Varmaa kuitenkin on, että muodollisesti tarvitaan aina ylin käskynhaltija. Ilman keulakuvaa, pelkästään kasvottomien ihmisten johdolla, suuria ihmismassoja ei voida hallita. Kasvottomien vaikuttajien paikka on johtajan taustalla.

Suuren yrityksen johtajan palkalla ei ole juuri mitään merkitystä yrityksen kehittämisen kannalta, sillä suuren yrityksen johtajan palkka ei ole riippuvainen yhtiön menestyksestä. Johtajan palkan korottaminen 50 %:lla voidaan helposti kuitata 100 työntekijän irtisanomisella. Suuren yrityksen johtaja on tärkeä pelinappula, jota käytetään sekä yrityksen ulkoisen uskottavuuden että sisäisen järjestyksen ylläpitämiseksi.

Työntekijän kannalta suuri yritys on hyvä työnantaja siinä mielessä, että sen tuhansia lokeroita ei kukaan tunne ja niihin voi keskinkertainen ja jopa huono työntekijä - hyvällä tuurilla - piiloutua koko elämänsä ajaksi. Pienikin palkka riittää huonoina aikoina takaamaan hengissä säilymisen ja pienellä ponnistelulla saattaa parhaina vuosina päästä jopa siedettäville ansioille.

Työntekijän kannalta suuren yrityksen huono puoli on siinä, että se tasapäistää työntekijänsä, tappaa luovuuden ja on kuuro sisältäpäin tuleville ideoille. Suurten yritysten johtajien suuret palkat kuuluvat organisaation toimintatapaan samalla tavalla kuin niiden työntekijöiden pienet palkat. Ne antavat suurelle joukolle ihmisiä toimeentulon ja takaavat yritysten suuromistajille, elinkeinoelämän ja ammattiyhdistysten keskusliitoille hyvän elämän.